top of page

A portréfotózás társai 12.0... Interjú Nerpel Nikoletta fotográfussal

Tizenkettedik interjú alanyom Nerpel Nikoletta a divat és portréfotózás virtuóza


Divat fotózás extra dresszben
Baroness

Modell: Horváth Nóra

Smink: Ország Anikó

Jelmez: Hornyák István


Hogyan kerültél kapcsolatba a fotózással és azon belül az divatfotózással?


Gyerekkorom óta érdekel a fotózás, a gimnázium végén el is gondolkodtam rajta, hogy fotós szakra felvételizem, de végül közgazdász lettem papíron. Hogy gyorsan orvosoljam ezt a hibát, a diplomám átvétele után azonnal beiratkoztam a Fotó Art Fotósiskolába (2014), majd az aktuális (azóta eltörölt) rendeletekhez igazodva 2018-ban a Théba Művészeti Akadémián Fotográfus- és Fotótermék kereskedő OKJ bizonyítványt szereztem, jeles szakmai vizsgával. A divatfotózás a kettő között talált rám, amikor egy kedves ismerősöm, Vajda Alexandra elhívott fotózni az első ruhakollekciójának bemutatójára. A divatbemutatón megismerkedtem az A Salon divatportál főszerkesztőjével, Vanyovszki Máriával. Ezután számos divatbemutatón részt vettem az A Salon fotósaként, valamint sok látványos editorial anyagot készítettünk együtt.


Divat fotózás repülőgép szárnyon
Barbie

Modell: Kauczki Fanni (White Model BP)

Smink: Harczi Adrienn

Ruha: Agnes Krivanics Design

Mi motivál a fotózások előtt?


Ha ügyfélnek fotózom, akkor leginkább az, hogy a céljainak, vágyainak megfelelő képanyagot készítsek. Hogy megismerjem őt, a brandjét, a célközönségét és ez alapján hívjunk életre egy olyan képanyagot, ami őt is boldoggá teszi és az aktuális céloknak is megfelel. Ha saját részre fotózom mindig motivál, hogy valami olyat csináljak, amit korábban nem, legyen az egy bonyolultabb világítás, új eszköz kipróbálása vagy egy különleges képi világ. Meg persze az sem utolsó szempont, hogy ezeket a képeket pályázatokon, versenyeken indíthassam, illetve egyéni vagy csoportos kiállításokon szerepeltessem.


Divat fotózás virágokkal
In the mood for love

Modell: Kinga Nguyen

Smink, frizura: Gercosz Henriett

Styling: Vanyovszki Mária, A Salon


Hogyan kerülsz "mood"-ba?


Ez klisének hangozhat, de mivel a hobbim a munkám, ez adott. Amúgy is állandóan pörög valami fotóprojekten a fejem, legszívesebben minden engem érő ingerről csinálnék egy kreatív fotóanyagot. Ha nem “kell” fotózom, akkor kitalálok magamnak valami saját koncepciót, hogy fotózhassak, ez az életem.


Divat fotózás extra parókában
Hair

Modell: Hamikus Renáta

Smink: Harczi Adrienn

Frizura: Erős Sándor

Köröm: Vetrik Andrea

Styling: Rácz Barbara

Smink Mentor: Asztalos Krisztina


Szoktál-e improvizálni?


Megrendelésre nem jellemző, a csapattal egyeztetett koncepció, mood alapján dolgozunk. Még a világítást is előre megtervezem, gyakran még látványtervet is csinálok, van erre külön számítógépes programom. A saját projekteknél természetesen vannak improvizálások, mert gyakran olyat csinálok, amit korábban nem, így előfordul, hogy elsőre nem úgy sikerül. Ilyenkor újratervezek és előbb utóbb meglesz, amit szerettem volna. De pont azért vannak ezek a saját projektek, hogy “élesben” már ne kelljen improvizálni.


Divat fotózás kék dresszben
Blue rose

Modell: Bordás Barbara

Smink: Ország Anikó


Mi a kedvenc részed a fotózásban?


Igazából az egész folyamat, szeretem, amikor egy ötlet valósággá válik. Gyakran részt veszek a szervezésben, ha nincs konkrét elképzelés, akkor én hozom a koncepciót is és onnantól még inkább a szívügyem az egész. De mivel a fotózáson mindig nagy a pörgés és ott a feladat megvalósításán dolgozom, ezért a helyszínen még nem tudom kiélvezni a munkánk gyümölcsét. Így azt mondanám, hogy az utómunka a kedvenc részem, mert ott már látom és értékelni is tudom mit hoztunk létre.

A másik kedvenc részem amikor látom/hallom azt az örömöt, amit az átadott képek okoznak.


Divat fotózás rózsa dresszben
Emergency Exit

Modell: Horváth Nóra

Smink: Gercosz Henriett

Styling: Vanyovszki Mária, A Salon


Melyik a legkedvesebb emléked?

Mivel szeretem a hatalmas, látványos ruhákat, a menyasszonyi-és alkalmi kollekciók fotózását mindig nagyon élvezem, például többször fotóztam ebben a témában Anita Pasztor vagy az Inanna Wedding márkának. Nagyon izgalmas volt Antony Design matyó kollekcióját farmon fotózni, de tavaly Erdélyi Zsuzsa ékszereinek műtermi, letisztult fotózását is kiemelném. Viszont a legemlékezetesebb az összes közül egy editorial shoot volt az A Salonnal együttműködve, amikor is tériszonyomat legyőzve egy utasszállító repülőgép szárnyán fotóztam. Szerencsére nem szállt föl. Amúgy ebből a projektből született az első külföldi címlapom.


A portréfotózás társai...


72 megtekintés0 hozzászólás

コメント


bottom of page